top of page
threeresilientgirl

Tercera Fase: Concreció del tema, elements estratègics, esborrany i planificació

Actualizado: 15 dic 2021

En aquesta tercera entrada del nostre blog, i després d'haver-nos posat en contacte amb l'associació amb la que col·laborem, hem començat a plantejar-nos el nostre projecte, tractant una sèrie de punts claus que podem trobar a continuació:



Títol del Projecte i subtítol: "Metodologies pedagògiques en activitats d'educació ambiental"


El projecte té com a objectiu fomentar l’educació ambiental, mitjançant activitats i recursos educatius, en conjunt amb l'Associació Aurora. Les activitats permetran als usuaris aprendre del medi d’un entorn concret i milloraran el seu coneixement sobre la flora i la fauna d’aquest.


Enfocament tecnopedagògic model ADDIE:


El model ADDIE es basa en 5 fases, anàlisi, disseny, desenvolupament, implementació i avaluació. El nostre model compta amb aquestes 5 fases que s’aniran desenvolupant al llarg del projecte.

Hem de destacar que l’enfocament tecnicopedagògic que s’està utilitzant en aquest projecte és necessari perquè s’està plantament per alumnes que conviuen en una societat tecnològica i, per tant, com a professional hem d’oferir recursos que siguin atractius pels alumnes i que els permetin créixer i desenvolupar-se socialment i acadèmicament.

En la primera fase d’anàlisis, hem de reflexionar envers quines són les necessitats de l’associació amb la qual estem col·laborant, però també quines són les característiques que s’han de tenir presents per poder executar el projecte adequant-se als usuaris a qui va dirigit el mateix. Com que els usuaris d’aquest projecte són alumnes del cicle superior d’educació primària i del 1r cicle de secundària hem de tenir present els elements que solen usar i adaptar-nos a aquests. Per tant, s'ha d'analitzar els recursos pedagògics que utilitza l'associació Aurora de manera freqüent, a la vegada que es tenen en compte les edats i les necessitats acadèmiques dels usuaris. La segona fase és de disseny, en aquesta s’han de dissenyar activitats i propostes formatives d’acord amb les necessitats detectades i els recursos amb els quals es compta, tant per part de l’associació com per part dels alumnes.

La tercera fase es basa en el desenvolupament de les activitats, tenint present crear una estructura, reunir els elements tècnics, revisar les activitats amb els professionals que les han de dur a terme per comprovar si hi ha dubtes… Per tant, elaborar el pla de disseny per realitzar de manera adient la proposta formativa. Quarta fase, implementació. Aquesta consta de dur a terme les activitats de la proposta formativa, de manera que s'ha d’explicar a tots els professionals com s'ha de realitzar, els temps que es necessiten per cada una d'elles i la finalitat d’aquestes. És a dir executar les activitats que prèviament han estat explicades als professionals que les faran amb els usuaris. L'última fase, d'avaluació és important perquè permet analitzar si realment és el material adequat pels usuaris, es tracta d'avaluar el material i observar de manera crítica si és adequat a les necessitats formatives d'aquests.



Elements estratègics:

Missió

Visió

Valors

Aquest és un projecte formatiu al servei de l'Associació Aurora de Tarragona, que té com a finalitat l'enriquiment i la dinamització de les sortides ambientals que duen a terme els professionals de l'associació a diferents alumnes de diverses escoles de Catalunya.

El que volem aconseguir és que l'aprenentatge dels alumnes sigui significatiu, fent-los protagonistes d'aquest, i fent-los partícips en les activitats que es proposaran en cada una de les sortides. A més, la idea principal és impulsar l'educació ambiental per aconseguir un món millor per a tothom.

El projecte es basa en els valors de; respecte, cap a un mateix i l'entorn que l'envolta, basant-se en el coneixement del medi. La responsabilitat, basada a conèixer quines accions realitzem que poden afectar o no al medi, mitjançant activitats d'aprenentatge del medi. I l'empatia, cap a nosaltres mateixos, cap als nostres companys i cap a l'entorn que ens envolta. Els tres valors del projecte es lliguen amb la idea de conèixer els espais mediambientals i poder actuar sobre aquest en el seu propi benefici.


Disseny didàctic de la proposta formativa:

  • Població objectiu i anàlisi les seves necessitats:

La població a la qual va dirigida el nostre projecte són alumnes de diferents escoles i instituts de Catalunya, dels cursos 5è i 6è de primària, i també de 1r i 2n de l’ESO.


La necessitat principal que ens planteja l’associació és la falta de dinamisme en les sortides i activitats que ells dirigeixen, per tant, el nostre objectiu està enfocat en fer d’aquestes sortides ambientals, un aprenentatge significatiu i dinàmic.


  • Anàlisi els espais:

Per dur a terme el disseny del nostre projecte durem a terme reunions amb l’Àlex (el responsable de les sortides ambientals de l’associació). Aquestes, principalment són reunions que es duen a terme a través de Microsoft Teams, el qual ens facilita poder coincidir les tres companyes amb ell. Si és necessari, també visitarem el centre per tal de poder concretar tot allò que sigui necessari.


Pel que fan les activitats, requerim espais físics com és la zona del Riu Francolí (on es fan aquestes sortides amb els alumnes), al Parc del Francolí, on es podran dur a terme les activitats plantejades prèviament, a través de les reunions virtuals que durem a terme.


  • Anàlisi dels recursos:

Els recursos dels quals disposem per dur a terme el projecte formatiu són els següents:


Materials: Ordinadors, tauletes digitals, pissarra interactiva i/o projector amb pantalla telèfons mòbils, llapis, bolígrafs, fulls DIN A4, aplicacions de disseny (per exemple el Genially) i contacte (com pot ser el Microssoft Teams).

Humans: Nosaltres com a dissenyadores pedagògiques del projecte, l’Àlex com a responsable de les sortides ambientals i guia de les activitats creades.


  • Continguts d’aprenentatge que s'hauran de treballar:

Els continguts d’aprenentatge que es tractaran fan referència al Riu Francolí i les seves vores, treballant els següents aspectes:

  • Beneficis del Bosc de ribera

  • Espècies invasores de la zona, i els seus efectes perjudicials.

  • Espècies de la zona:

    • Plantes: Àlber, pollancre/xop, om i esbarzer.

    • Aus: Tudó, tórtora turca, pardal comú, mallerenga blava, cadernera, puput, pit-roig, gafarró, estornell vulgar, oreneta vulgar, oreneta cuablanca, cuerete blanca, tallarol de casquet, tallarol capnegre, garsa, àguila calçada, aligot comú, xoriguer comú, ànec collverd, bernat pescaire, esplugabous, martinet blanc, corb marí gros, gavià argentat, gavina vulgar, gavina corsa i xivitona.

    • Rèptils: Sargantana ibèrica, dragó comú, serp d’aigua, serp blanca, serp verda i tortuga de florida.

    • Amfibis: Granota verda, reineta, tòtil, gripau comú, gripau corredor.

    • Peixos: Anguila, barb cua-roig, bagra, llisa i gambúsia.

    • Mamífers: Conill, rat penat pipistrella, rat penat de ferradura gros.

  • Explicació de les espècies plantades per l’associació, juntament amb el seu manteniment adequat.


  • Activitats d’aprenentatge, específicament els recursos i espais:

La nostra proposta formativa té una introducció en format presentació interactiva, la qual es presentarà abans de dirigir-se al Parc del Francolí i, per tant, es durà a terme al centre de la institució. Amb aquesta s'explicarà el que es farà durant la sortida i la forma en la qual es farà. Seguidament, es durà a terme una activitat general de geografia, per poder situar als alumnes del lloc que visitaran a continuació. En aquesta es pretén ubicar als alumnes a la zona, que sàpiguen a quin riu anem i on se situa.


Una vegada arribats al Parc del Francolí, cada alumne tindrà un dossier d'activitats, en les quals podrà trobar informació complementària a l'explicada per l'Àlex, com activitats específiques dels continguts explicats. Hem cregut convenient que realitzarem dos formats de dossier, els quals compartiran el mateix contingut, però variaran les activitats. Un model de dossier tindrà unes activitats plantejades pels alumnes de 5è i 6è de primària, mentre l'altre estarà adaptat al nivell dels alumnes de 1r i 2n d'ESO.


Finalment, un cop tornem al centre de l'associació, es farà una activitat avaluativa en format Kahoot, perquè sigui dinàmica, però a la vegada serveixi per avaluar l'après a la sortida.


Seran necessaris recursos generals com ara, llapis, goma, bolígraf i paper, recursos tecnològics com els mòbils dels alumnes, una pissarra interactiva o una pantalla amb projector, ordinadors i tauletes digitals. Ara bé els recursos específics de cada activitat seran exposats en aquestes, atès que cada activitat serà diferent i haurà de comptar amb diversitat de recursos en funció de les necessitats específiques de cada una d’elles.


  • Fortaleses, oportunitats, debilitats i amenaces:

Fortaleses

Coneixement del territori Coneixement d’un gran nombre de recursos pedagògics Coneixement d’un gran nombre de recursos TIC

Oportunitats

Augmentar el nostre coneixement en l'educació mediambiental Incrementar les nostres habilitats i capacitats per treballar en grup Potenciar la nostra funció de pedagogues en àmbits diferents, com ara en el mediambiental Donar resposta a una necessitat de l'associació Realitzar un projecte més dins el nostre repertori de creacions pedagògiques

Debilitats

Baix nivell de coneixement sobre continguts relacionats amb l’educació ambiental. Poc temps per dedicar-ho al projecte.

Amenaces

Desinterès dels infants per aquest tipus de temàtica. Manca de subvencions econòmiques per crear projectes d'aquesta branca. Canvi continu que sofreix el medi ambient, per exemple, un projecte fet ara a partir de les característiques d'una zona en uns anys ja no servirà perquè haurà sofrit uns canvis que ja no hi conten al projecte.


Anàlisi DAFO que descriu la situació anterior.




35 visualizaciones0 comentarios

Commenti


Publicar: Blog2_Post
bottom of page